🔌 ΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ


Λαμβάνουμε ολοένα και περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είναι διαθέσιμα σε δημοπρασίες, γι ‘αυτό ξεκινάμε μια σειρά αναρτήσεων.

Κατά τη σύγκριση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με υβριδικά και παραδοσιακά αυτοκίνητα με εσωτερική καύση, τα πρώτα έχουν αρκετά αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα:

  • Η αποδοτικότητα των ηλεκτροκινητήρων είναι πολύ υψηλότερη, με ένα χρήσιμο συντελεστή που κυμαίνεται από 90-95%, σε σύγκριση με τους πιο αποδοτικούς εσωτερικούς καύσης κινητήρες με ΚΠΔ 42%.
  • Η μοναδική κατασκευή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνει σημαντικά την αεροδυναμική αντίσταση λόγω της απουσίας ψυγείου και άλλων συστημάτων ψύξης.
  • Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο οικονομικά και απαιτούν λιγότερα συχνά σέρβις σε σύγκριση με άλλα είδη μεταφοράς.
  • Ο υπολογισμός του κόστους καυσίμου για ένα κανονικό αυτοκίνητο και η σύγκρισή του με το κόστος φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δείχνει σαφείς οικονομικές εξοικονομήσεις.
  • Ορισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεπερνούν τους αντίστοιχους πετρελαιοκινητήρες σε ισχύ.


ΡΕΙ ΝΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ;

Προς το παρόν, στην Κύπρο υπάρχουν 2500 εγγεγραμμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το 2022, η κυπριακή κυβέρνηση ξεκίνησε έναν συνεκτικό σχεδιασμό ενθάρρυνσης με στόχο την αλλαγή της στάσης των Κυπρίων απέναντι στη μεταφορά. Στους κατοίκους προσφέρονται επιδοτήσεις όχι μόνο για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης. Ο σχεδιασμός αποσκοπεί στην εγκατάσταση τουλάχιστον 1000 σταθμών φόρτισης μέχρι το 2026.